fbpx

Graag stellen wij je nader voor aan Mariska Pijnenborg, onze docente voor de opleiding Consulent Asielopvang en Inburgering. Zij heeft lang gewerkt als ondersteuner van vluchtelingen. Daarmee heeft zij veel kennis opgedaan over alle aspecten van het vak consulent Asielopvang en Inburgering. Mariska vertelt waarom zij het beroep van consulent Inburgering zo interessant vindt. Door haar verhaal krijg je meer begrip van de situatie van vluchtelingen:

Sinds 1 april ben ik met veel plezier werkzaam bij de WWZ Academie als docente Asielopvang en Inburgering. Als kind vond ik andere culturen al interessant. Ik keek geboeid naar bijvoorbeeld vrouwen met een hoofddoek en ik was benieuwd hoe zij dachten en wat zij voelden. Als student werd ik vrijwillig coach van een vluchtelingenmeisje via een organisatie in Utrecht. Een ontzettend slimme meid die heel graag tandarts wilde worden. Ik zag haar wekelijks. Haar Nederlands ging met sprongen vooruit en ik had er alle vertrouwen in dat ze haar ambitieuze doelen zou behalen.

Door mijn werk bij Vluchtelingenwerk als Teamleider maatschappelijke begeleiding en Coördinators Taalcoaches kon ik mij betaald inzetten voor vluchtelingen en hier ook meer tijd in investeren. Want wat is het een prachtige doelgroep om mee te werken! Vanaf het moment dat de statushouder een woning aangewezen kreeg in de gemeente kwam ik met hen in contact. Samen met de vrijwilligers regelden wij alles wat nodig was voor hen om een goede start te maken in de gemeente. Zo hielp ik hen o.a. met het zoeken en inschrijven bij een huisarts en tandarts, zaken die geregeld moesten worden bij de Belastingdienst, koppelingen aan vrijwilliger taalcoaches, maar bijvoorbeeld ook doorverwijzingen naar samenwerkingspartners indien nodig. Na vaak jaren wachten en verhuizingen naar meerdere AZC’s in Nederland kreeg deze statushouder eindelijk een woning. Je zag de hoop en blijdschap in hun ogen, eindelijk stond hun leven niet meer in de wachtstand maar mochten ze weer gaan leven. Tegelijkertijd komt er dan zoveel op hen af en met alle regelingen en wetten in Nederland en zagen ze vaak door de bomen het bos niet meer. Hoe blij waren ze dan met de hulp die ze ontvingen!

De eerste client die ik begeleid heb staat me nog heel goed bij. Het was een 65 jarige man, kwam uit Syrië en gaf aan dat hij bij één van de grenzen die hij met zijn familie had overgestoken zijn vrouw en jongste zoon was kwijt geraakt. Tranen stonden in zijn ogen. Tot op de dag van vandaag kreeg hij geen contact met zijn vrouw en zijn jongste zoon en wist hij niet of ze nog in leven zijn. Zijn drie oudste kinderen zaten nog in onveilig gebied en voor hen had hij gezinshereniging aangevraagd. Het contact met hem was fijn en keer op keer vertelde hij me hoe dankbaar hij was met alles wat ik voor hem deed. Op een dag, ik werkte intussen op een andere locatie en hij was niet meer bij mij in begeleiding, stuurde hij mij een whatsapp bericht met een foto van hem samen met zijn drie oudste kinderen op Schiphol. Ik krijg er nog steeds kippenvel van als ik die foto zie. Wat geweldig dat ze herenigd waren en tegelijkertijd hoe zwaar dat ze nog niet compleet waren en nog steeds niet wisten hoe het zijn vrouw en jongste zoon was vergaan.

Vluchtelingen zijn vaak hele slimme mensen met een goede opleiding en een goede baan voordat ze moeten vluchten. Ze moeten ontzettend veel geld betalen om de smokkelaars te kunnen betalen. Ze doorstaan een zware, lange reis vol met angsten en als ze dan eindelijk te horen krijgen van de IND dat ze mogen blijven, is er voor hen niets fijner om met open armen te worden ontvangen en goed begeleid te worden zodat ze eindelijk hun leven weer verder kunnen oppakken. Als consulent Inburgering begeleid je asielzoekers in hun inburgeringstrajecten en houd je hierover de regie. Je maakt écht het verschil voor statushouders, geeft hen een warme start en vertrouwen in hun toekomst in Nederland.