fbpx

Scholen zijn verantwoordelijk voor het signaleren en begeleiden van kinderen met dyslexie. De gemeente is verantwoordelijk voor het onderzoek naar en behandeling van Ernstige Dyslexie (ED) bij kinderen van 7 jaar of ouder die naar de basisschool gaan.

De school houdt bij hoe het lezen en schrijven van een kind zich ontwikkelt. Als een kind niet voldoende vooruitgaat en extra hulp van de school niet helpt, kan er sprake zijn van ED. De school stuurt het kind dan door naar de gemeente, die verantwoordelijk is voor de diagnose en behandeling van ED.

Voor de invoering van de Jeugdwet was de dyslexiezorg geregeld in de Zorgverzekeringswet (Zvw). In het Besluit zorgverzekering stond dat de zorgverzekeraar alleen verantwoordelijk is voor dyslexiebegeleiding van kinderen van 7 jaar en ouder met ED die basisonderwijs volgen. Met de invoering van de Jeugdwet is deze taak naar de gemeente overgegaan.

De Centrale Raad voor Beroep (CRvB) oordeelde in 2018 dat de wetgever bij de overgang van de zorg geen bredere dekking bedoelde dan voorheen onder de Zvw. Daarom is de gemeente nu alleen verantwoordelijk voor dyslexiezorg bij deze beperkte groep.

https://www.schulinck.nl/opinie/de-scholen-zijn-weer-begonnen-de-dyslexiebehandeling-ook