Al eerder hebben wij beschreven hoe op grond van het regeerakkoord de eigen bijdragen Wmo zullen worden verlaagd naar een “abonnementstarief” van € 17,50 per vier weken. Dit zal nu per 1 januari 2019 effectief worden. Het ministerie van VWS en de VNG zijn het echter financieel nog niet eens. Het betekent immers een flinke hap uit het gemeentelijk Wmo budget, terwijl er vanuit het Rijk niets tegenover staat zoals het er nu uitziet. Bovendien verwachten de gemeenten een aanzuigende werking op de zorgdienstverlening Wmo omdat mensen met een hoger en middeninkomen hetzelfde gaan betalen als mensen met een minimuminkomen.
De eigen bijdragen Wmo worden definitief verlaagd per 1 januari 2019
29 mei 2018
Ik las ergens dat het 2020 ingaat. Wat is nu waar?
Naar mijn weten is het nog steeds 1 januari 2019. 2020 is mij niet bekend, of er moet intussen iets gebeurd zijn in de discussie tussen de VNG en VWS.
op 1-1-2019 gaat de Amvb in(dit betekent in de praktijk als het abonnementstarief van € 17,50 en voor de groep meer persoonshuishoudens onder de AOW-gerechtigde leeftijd met een minimuminkomen geen eigen bijdrage/abonnementstarief) en per 1-1-2020 moet de wet zijn gewijzigd vanaf dat moment vallen ook algemene voorzieningen onder het abonnementstarief. Voor de wetswijziging wordt nog wel wat discussie in de Tweede Kamer verwacht, mede omdat VNG tegen is. De Amvb zal waarschijnlijk gewoon van kracht zijn.
Dank je wel voor je aanvulling Cindy. De algemene voorzieningen onder het abonnementstarief lijkt me wel een lastige. Dan moet je als gemeente wel goed definieren wat er onder de algemene voorzieningen valt en wat er onder de eigen bijdragen valt. Immers ook activiteiten in een buurtcentrum waarvoor een kleine bijdrage voor bv koffie en thee wordt gevraagd zijn algemene voorzieningen.
Wc-pot wie gaat dit per 1-1-2019 precies in?
Wat bedoel je met Wc-pot?
Deze nieuwe regeling gaat inderdaad per 1 januari 2019 in. Verhoogde toiletpotten worden al heel lang niet meer vergoed vanuit de Wmo 🙂