fbpx

Ik las dit artikel met verbazing: Het OMT adviseert geen preventief gebruik van mondkapjes in de thuiszorg. Hoe is dit mogelijk, na alles wat we al hebben ervaren in het voorjaar? En in deze tijd waarin de coronabesmettingen weer oplopen? Hoeveel ouderen zijn er wel niet overleden? En hoeveel zorgverleners zijn er al besmet en overleden?

Jos de Blok, de directeur van Buurtzorg, merkt terecht op dat je niet per cliënt van tevoren weet of iemand wel of niet met corona besmet is. De cliënt zelf weet het ook niet altijd. Die kan al twee dagen van tevoren besmet zijn en nog geen klachten hebben. Uit het programma Nieuwsuur, dat ook in dit artikel wordt aangehaald, bleek dat het RIVM in het voorjaar vanwege tekorten geen persoonlijke beschermingsmiddelen aanraadde in de thuiszorg, zelfs niet als de cliënt met corona was besmet. De thuiszorgmedewerkers kregen het onmogelijke advies om in de woning anderhalve meter afstand te houden. In woningen waar vaak de ramen niet opengaan, het warm is en alles potdicht zit. Dat weet ik vanuit mijn eigen ervaringen toen ik als studente in de thuiszorg werkte. Geen wonder dat zorgverleners besmet raakten en het virus vervolgens overbrachten naar de volgende cliënten van die dag en de volgende dagen.

Nu zijn er geen tekorten meer aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Waarom dan dit merkwaardige advies? Ik hoop echt dat de zorginstellingen en de zorgverleners zelf deze richtlijn terzijde leggen en hun eigen gezonde verstand gebruiken om niet weer in dezelfde situatie terecht te komen.