Ik las dit artikel met verbazing: Het OMT adviseert geen preventief gebruik van mondkapjes in de thuiszorg. Hoe is dit mogelijk, na alles wat we al hebben ervaren in het voorjaar? En in deze tijd waarin de coronabesmettingen weer oplopen? Hoeveel ouderen zijn er wel niet overleden? En hoeveel zorgverleners zijn er al besmet en overleden?
Jos de Blok, de directeur van Buurtzorg, merkt terecht op dat je niet per cliënt van tevoren weet of iemand wel of niet met corona besmet is. De cliënt zelf weet het ook niet altijd. Die kan al twee dagen van tevoren besmet zijn en nog geen klachten hebben. Uit het programma Nieuwsuur, dat ook in dit artikel wordt aangehaald, bleek dat het RIVM in het voorjaar vanwege tekorten geen persoonlijke beschermingsmiddelen aanraadde in de thuiszorg, zelfs niet als de cliënt met corona was besmet. De thuiszorgmedewerkers kregen het onmogelijke advies om in de woning anderhalve meter afstand te houden. In woningen waar vaak de ramen niet opengaan, het warm is en alles potdicht zit. Dat weet ik vanuit mijn eigen ervaringen toen ik als studente in de thuiszorg werkte. Geen wonder dat zorgverleners besmet raakten en het virus vervolgens overbrachten naar de volgende cliënten van die dag en de volgende dagen.
Nu zijn er geen tekorten meer aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Waarom dan dit merkwaardige advies? Ik hoop echt dat de zorginstellingen en de zorgverleners zelf deze richtlijn terzijde leggen en hun eigen gezonde verstand gebruiken om niet weer in dezelfde situatie terecht te komen.
Ik werk momenteel als caregiver en kom in diverse zorgcentra. Het rare is dat het verschilt per zorgcentrum en per zorgorganisatie. Voor mensen met dementie is het wel erg verwarrend, daar zou misschien een plastic kap beter geschikt zijn. Maar het zou meer duidelijkheid scheppen als overal gewoon een mondkapje gedragen werd. Niet alleen ter bescherming van cliënt maar zeker ook ter bescherming van jezelf.
Dank je wel voor je reactie Nicoline!
Ik vind het ook onbegrijpelijk. Mijn zus werkt bij de nonnen en zij is daar afgelopen voorjaar ermee geconfronteerd. Geen beschermende middelen beschikbaar. Daar gaven ze als reactie, dat het de wil van God is als zij het krijgen en eraan sterven. Mijn zus heeft een collega eraan verloren en is daar enorm van geschrokken. Mijn zus heeft daarom besloten om zelf middelen daarvoor aan te schaffen om haarzelf te beschermen en mocht ze het oplopen, zodat zij anderen niet kan besmetten. Zowel de nonnen als haar collega’s hebben veel vragen gesteld waarom zij beschermende middelen draagt. Mijn zus heeft het uitgelegd. Beiden gedogen het! Onbegrijpelijk!
Betreft mijzelf,ik ben vanaf het begin al erg voorzichtig geweest. Mijn man behoort tot de risicogroep. Het is een virus! Ik wil mijzelf beschermen en vooral anderen niet besmetten. Ik wil graag juist in deze periode kwetsbare mensen helpen! Het aantal kwetsbare mensen lopen alleen nog maar meer op. Schuldhulpverlening en psychische klachten zullen ook drastisch toenemen. Ik ben zelf net hersteld van een burn out en ik weet wat psychische klachten met je doen en met de directe omgeving. Wat die mensen nodig hebben. Met mijn ervaring wil ik andere mensen helpen. Dat kan je niet als je Corona hebt. Het geeft ook een lange nasleep. Vandaar dat ik mijzelf daartegen wil beschermen, de opleiding volg voor WMO Consulent zodat ik andere mensen kan helpen.
Dank je wel voor je reactie Christel!