fbpx

Nederland, en eigenlijk de hele wereld, is redeloos, reddeloos en radeloos net als in 1672 toen de Republiek der Nederlanden in de strijd ging met de Prins van Oranje (ja ik houd van geschiedenis!). Deze situatie is terug te zien in de monumentale film Michiel De Ruijter van 2015. Ik vergelijk regelmatig de gebroeders De Witt met Mark Rutte en Hugo de Jonge. Uiteindelijk gingen de gebroeders De Witt op een nare manier ten onder, wat in de film te zien is (doe je ogen maar dicht). Tegenwoordig word je alleen maar weggestemd 😊

We zitten nu al bijna een jaar in de coronacrisis. Ondanks de vaccins is een uitweg nog niet in zicht. Regeringen weten eigenlijk niet goed meer wat ze moeten doen. Een avondklok, wel of niet winkels en restaurants open, wel of niet scholen open, ieder land doet het verschillend. Zo zie ik mijn familie in Zuid-Afrika nog vrolijk in restaurants zitten en in de buurlanden op reis gaan, terwijl ons wordt aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven. Niemand weet echt de oplossing, weinig is wetenschappelijk onderbouwd. Ze doen maar wat.

Op zich is trial en error niet altijd verkeerd. Zo heb ik ook mijn bedrijf opgebouwd. Ik werd niet blij van de inhoud van de bestaande opleidingen. Die pasten mijns inziens niet in de vanaf 2015 gewenste transformatie in het sociale domein. Ze pasten niet bij de geest en de bedoeling van de wetgeving. Daarom ben ik gewoon begonnen, zonder een strategisch plan. De eerste opleiding Wmo consulent was een probeersel om te kijken of er belangstelling voor was. Dat bleek zo te zijn, snel groeide het aantal cursisten, inmiddels zeker 200 per jaar! En hebben we de nodige online opleidingen en cursussen erbij ontwikkeld, op basis van de vraag van onze klanten. Inmiddels weten ook gemeenten ons te vinden voor online en blended incompany trainingen en hebben we dit jaar al twee mooie trajecten lopen. Wij hebben echt het verschil kunnen maken in de opleidingenwereld, als enige aanbieder die meerdere complete online opleidingen aanbiedt in het sociale domein.

Maar of “maar wat doen” past in zo’n grote mondiale crisis, terwijl er inmiddels een schat aan data beschikbaar is? Nee, daar kan ik me niet in vinden.