fbpx

Wij krijgen regelmatig de vraag: Ik lees regelmatig in advertenties dat gemeenten voor de functie van Wmo consulent vragen naar gemeentelijke werkervaring. Hoe zit dat nu precies?

Inderdaad zijn er nog steeds gemeenten die in de vacature gemeentelijke werkervaring opnemen. Echter, gezien de krapte op de arbeidsmarkt merken we dat gemeenten die eis steeds meer loslaten. Steeds vaker krijgen we vragen van gemeenten en detacheringsbureaus de vraag of wij nog mensen hebben voor een startersfunctie of een werkervaringsplaats.

Zo was er een tijdje geleden een groot project van een detacheringsbureau voor de gemeenten Lelystad en Amsterdam, waarbij ze veel mensen nodig hadden. Gemeentelijke werkervaring was niet belangrijk, een opleiding Wmo consulent wel. De rest kon je leren tijdens het werk.

Ook de gemeente Den Haag heeft de eis van gemeentelijke werkervaring los gelaten, zo hebben we ervaren met onze cursist Tristan Groot. Hij is van oorsprong scheikundig technoloog, maar werd daar niet gelukkig van. Hij is nu tot grote tevredenheid tijdens zijn opleiding Wmo consulent al aan het werk. Ook Jacqueline Schavemaker heeft het roer omgegooid van bankmedewerker naar Wmo consulent bij de gemeente Almere.

Zo komen er steeds meer gemeenten bij, ook in het oosten en zuiden van het land, die op zoek zijn naar starters met een Wmo consulent opleiding. Wij zeggen altijd: “Het belangrijkste is dat je je actief opstelt en niet achterover leunt”. Wij kunnen je actief ondersteunen naar werk in samenwerking met loopbaanbureau Re-Job en de laatste stap moet je zelf doen, want je zult jezelf moeten presenteren. Lees hierna een aantal tips om werkervaring op te doen. Irene/Krista link toevoegen naar onderstaand artikel en dat met bovenstaande inhoud plaatsen op de website.

Hoe doe ik werkervaring op zodat ik gemakkelijker bij een gemeente aan de slag kan?

Werkervaringsplaats
Een gemeente ziet graag dat iemand gemeentelijke werkervaring heeft. Daarom is een werkervaringsplaats een interessante optie.

We maken verschil tussen een stageplaats en een werkervaringsplaats. Een reguliere opleiding praat over een stageplaats omdat daar specifieke scholingsopdrachten bij horen. Je krijgt een stagebegeleider en een eindbeoordeling. Dat is bij ons niet het geval. Daarom praten we liever over een werkervaringsplaats.

Het is voor de opleidingen van de WWZ Academie niet noodzakelijk om een werkervaringsplaats te hebben, maar het staat dus wel heel goed op je CV. We adviseren je te onderzoeken of je een werkervaringsplaats in jouw regio kunt regelen bij een gemeente of een sociaal wijkteam. Houd er rekening mee dat een werkgever vaak maar een beperkt aantal uren kan vrijmaken om je te begeleiden. Profileer je daarom niet als iemand die ‘natuurlijk nog veel moet leren en daarvoor uiteraard niet betaald hoeft te worden’. Je hebt een vooropleiding, je hebt het juiste werk-denkniveau, werkervaring, je hebt onze opleiding gevolgd en een bak aan levenservaring. Je hebt weliswaar hier en daar wat uitleg nodig maar verder ben je er gewoon klaar voor. En mocht het aan de orde zijn dan is het goed om te weten dat wij bij een werkervaringsplaats coaching-on-the-job voor je kunnen regelen. Dat scheelt heel veel begeleidingsuren voor een gemeente. Daar vragen wij de werkgever uiteraard wel een financiële vergoeding voor.

Stel je actief op
Onze cursisten slagen er regelmatig in om een werk- of werkervaringsplaats te regelen. Dat lukt alleen als je je actief opstelt. Wij ervaren dat actieve cursisten de meeste kans hebben op een werkervaringsplaats of betaald werk. Als WWZ Academie krijgen we van tijd tot tijd startersvacatures binnen die we verspreiden in de Facebook studiegroepen. Ook krijgen we nog wel eens verzoeken vanuit ons netwerk van gemeenten en detacheringsbureaus.

Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk is ook werk. Dit moet wel een functie zijn waarbij je cliëntcontacten hebt. Je kunt hiervoor contact opnemen met de welzijnsorganisatie in jouw gemeente of bij een Stichting Welzijn Ouderen of iets dergelijks. Ook sociale wijkteams hebben nogal eens vrijwilligers nodig. We hebben al vaker meegemaakt dat onze cursisten via vrijwilligerswerk bij een sociaal wijkteam aan een betaalde baan zijn gekomen bij dezelfde organisatie.

Bij een Stichting Welzijn Ouderen en bij de ouderenbonden hebben ze vaak Vrijwillige Ouderen Adviseurs (VOA’s). Na een korte training worden zij ingezet om ouderen te adviseren op het gebied van zorg, welzijn en voorzieningen. De opleidingen van de WWZ Academie zijn daarbij een goede basis. Als VOA heb je een goede springplank om als cliëntondersteuner of als consulent in het sociale domein aan de slag te gaan. Een mooie bijkomstigheid is dat je je netwerk uitbreidt. Je komt regelmatig in contact met consulenten van gemeenten en zorginstellingen.

Mantelzorgervaring
Veel mensen die aan onze opleiding beginnen zijn mantelzorger. Ook dat is werkervaring. Maak het niet te klein, neem jezelf serieus en beschrijf op een professionele manier wat je hebt gedaan.