fbpx

Wat ben ik blij dat ik ben gestart als docente voor de opleiding consulent Asielopvang en Inburgering. Consulent Asielopvang en Inburgering is een ontzettend mooi beroep waarbij je mensen die het zo ontzettend nodig hebben op weg kan helpen hun plekje in de Nederlandse maatschappij te vinden. Vluchtelingen doorstaan vaak een zware, lange reis vol met angsten. Als ze dan eindelijk in Nederland aankomen, staat hun leven vaak jaren in de wachtstand en zijn ze verhuisd van asielzoekerscentrum naar asielzoekerscentrum door heel Nederland. Als zij dan eindelijk te horen krijgen van de IND dat ze mogen blijven en een verblijfsvergunning krijgen, is er voor hen niets fijner om met open armen te worden ontvangen en goed begeleid te worden in de gemeente waar ze gaan wonen, zodat ze eindelijk hun leven weer verder kunnen oppakken. Nadat ze een woning toegewezen krijgen in de gemeente en met de inburgering beginnen, komt er zoveel op hen af met alle regelingen en wetten in Nederland en zien ze vaak door de bomen het bos niet meer. Hoe blij zullen ze dan zijn met de hulp die ze ontvangen!

Als Consulent Asielopvang en Inburgering zal jij de persoon zijn die hen vertrouwen en moed geeft. Jij zal hen een warme start en vertrouwen geven in hun toekomst in Nederland. Want stel dat er oorlog uit zou breken in Nederland en jij zou moeten vluchten, hoe dankbaar zou jij dan zijn als iemand jou aan de hand zou nemen in een vreemd land en jou en jouw familie bij zou staan? Waar je wieg staat, heeft een ontzettend grote invloed op jouw toekomst en bepaalt je kansen. Jij kunt de kans pakken anderen te helpen, die het niet zo getroffen hebben als jij, vluchtelingen, één van de meest kwetsbare doelgroepen. De dankbaarheid die je daarvoor terug krijgt, zal jouw werk verrijken.

Voor mij als docente is het ontzettend leuk om de ontwikkeling van de cursisten te zien. Van de startopdracht waarin wordt beschreven welke competenties er horen bij het werk en de eigen reflectie daarop. Met vragen als ‘Heb jij in huis wat nodig is?’ en ‘Waar moet je nog aan werken?’. Tot de eindreflectie waarin je weer opnieuw naar jezelf kijkt en wat je geleerd hebt de afgelopen periode. Met vragen als ‘Wat is er ten opzichte van de start van de opleiding veranderd in jezelf?’ en ‘Wat wil je nog verder gaan ontwikkelen en leren?’. Met maar 2 a 4 uur per week, 15 weken lang, leer je alles over het beroep consulent Asielopvang en Inburgering. Van het inburgeringsproces en trajectbegeleiding tot interculturele communicatie. Je krijgt ook toegang tot de lessen creatief denken. Hier worden de stappen van creatief denken behandeld en wordt aandacht besteed aan het echte gesprek waarbij je leert om de belangrijkste vragen van mensen boven de tafel te krijgen.

Naast het online leren, hoort er ook een live dag bij de opleiding. Een heel mooi moment om mede cursisten van jouw opleiding maar ook van andere opleidingen zoals Wmo Consulent en Consulent Werk en Inkomen te leren kennen. Hier leer je om integraal te werken en samen te werken. Je leert hoe het is om samen te werken met consulenten uit andere disciplines rondom een casus van een familie of een persoon. Dit wordt alleen maar belangrijker in het sociale domein.

En na het afronden van de opleiding? Wat dan? Er zijn veel banen bij verschillende gemeentes maar ook bij o.a. VluchtelingenWerk, het COA en andere start ups die zich inzetten voor statushouders. En hoe helpt de WWZ Academie jou dan verder? Je kunt jouw CV bij ons aanleveren. Wij bekijken je CV en ook je LinkedIn profiel en geven daar feedback op. Indien nodig sturen we jou door naar loopbaanbureau Re-Job voor een consult en een stukje begeleiding. We nemen jouw CV op in ons bestand van werkzoekenden voor als er geschikte vacatures voorbij komen vanuit ons netwerk van gemeenten en werkgevers. Wij informeren jou daar dan als eerste over, zodat jij snel aan de slag kan en statushouders kan begeleiden en helpen een mooie toekomst in Nederland op te bouwen.