Tot 1 juli 2018 was het zo dat pleeggezinnen maar tot het achttiende jaar van een jongere voor de pleegzorg werden gefinancierd. Na het achttiende jaar raakten veel jongeren tussen wal en schip. De Jeugdwet bepaalt dat gemeenten zorg moeten dragen voor de overgangsperiode in de jeugdhulp tussen de leeftijd 18 en 23 jaar. In de praktijk bleek dat lastig omdat het beleid onduidelijk was. Sinds 1 juli blijft pleegzorg bestaan tot de leeftijd van 21 jaar. Het Nederlands Jeugd Instituut en de Nederlandse Vereniging van Pleeggezinnen hebben nu een handreiking geschreven hoe gemeenten de verlengde pleegzorg kunnen aanpakken. Enerzijds staan er wat open deuren in, zoals zorg op maat en het verlengen van bestaande trajecten. Anderzijds staan er ook nuttige tips in met wetenswaardigheden en aandachtspunten. Je kunt het factsheet lezen via deze link.
Mijn pleegkind werd 16 mei 2018 18 jaar en is door pleegzorg en jeugdzorg in een flatje gepropt .na uithuistraining school stopt dit jaar en dan??? Terwijl zei wisten van die nieuwe wet ik niet als pleegouder .hoe nu verder ??? Na juni is school klaar kan zei haar flatje niet meer betalen!! En dan zij wil graag terug naar mij !! Kan dat? Groetjes anja. Moeder is overleden vader uit de oudelijke macht gezet.
Dag Anja, wat een naar verhaal. Heb je hierover al contact met de gemeente gehad? De gemeente is verplicht om jeugdhulp te leveren tot 23 jaar. Kennelijk wilde men jouw pleegdochter gaan trainen om op zichzelf te wonen. Als ze klaar is met school dan kan ze werk gaan zoeken en kan ze met haar salaris haar woning betalen. Lukt dat niet meteen, dan kan ze als 18 jarige bijstand aanvragen bij de gemeente en ook huur- en zorgtoeslag, zodat ze haar woning kan blijven betalen. Als ze echt terug wil naar jou, dan lijkt me dat ze dat moet kunnen overleggen met de gemeente. Aangezien ik niet alle ins en outs ken van deze situatie, is het het beste als je contact opneemt met de gemeente of het jeugdteam dat over deze situatie gaat.