fbpx

Op 11 november vierden we in de meeste delen van Nederland Sint Maarten. Kinderen gingen langs huizen met lampionnen en zingen liederen. In dit blog vertellen we het verhaal van Sint Maarten en hoe zijn dat overeenkomt met het verhaal van veel mantelzorgers.

Sint Maarten leefde ongeveer 1650 jaar geleden in Italië. Hij was de zoon van een rijke koopman en hij was soldaat bij het Romeinse leger. Op een dag reed Maarten met een groep soldaten naar een stad. Het was een koude dag en Maarten had een warme mantel aan. Hij en de groep soldaten hadden haast, want nog voor het donker moesten ze binnen de stadsmuren arriveren.

Toen de groep aankwam bij de stadspoort, kwam er een arme man op Maarten af. Hij had geen schoenen, geen jas en geen sokken aan en had het erg koud. “Wat is er met u aan de hand?” vroeg Maarten. “Ik heb het zo koud en ik heb zo’n honger,” zei de arme man. Maarten wilde de man zijn mantel graag geven, maar het was ook deel van zijn soldatenuniform. Plots wist hij het. Hij deed zijn mantel uit en hakte de mantel door de helft met zijn zwaard. Daarna gaf hij de arme man wat geld. De man was erg blij en Maarten ging zelfvoldaan verder naar de stad.

De Katholieke kerk heeft Maarten heilig verklaard en sindsdien heet hij Sint Maarten. Op 11 november gaan kinderen nog altijd met een lampion en een vrolijk lied bij mensen langs om ze licht te brengen en ze vrolijk te maken.

Wat heeft dit met mantelzorg te maken?
Elk jaar vieren we de dag van de mantelzorg op 10 november. En wat heeft deze sint nu met mantelzorgers te maken? Mantelzorgers staan ook allemaal iets van zichzelf af om anderen te helpen. Dat is niet per se de helft van een mantel, maar dat gaat vaak in de vorm van tijd.

Mantelzorg is een van de mooiere manieren van delen. Dagelijks delen mantelzorgers zorg en bescherming aan zorgvragers.

Toch heeft Sint Maarten niets met mantelzorg te maken…
We zien veel gelijkenissen tussen Sint Maarten en mantelzorgers. Nu kan je je afvragen of het woord ‘mantelzorg’ niet ook van Sint Maartens verhaal is afgeleid. Echter is dat niet het geval. De term ‘mantelzorg’ werd door medicus J.C.M. Hattinga Verschure bedacht, die in de mantel een metafoor zag voor wat mensen met warmte omringt.