Soms heb je van die gesprekken waar je helemaal blij van wordt. Dat had ik in een gesprek met een bureau dat in het oosten van het land werkt en nu ook in Noord-Holland. Nu eens een gesprek met twee dames die de twintig al voorbij waren, een verademing. Van wie je merkt dat ze al meer werkervaring en levenservaring hebben opgedaan en begrijpen waar je het over hebt. Dat in het sociale domein het roer echt om moet, in de geest van waar het echt om gaat: Zie de mens als geheel met zijn of haar familie, mantelzorgers en omgeving. Ze waren in voor mijn idee voor senior trainees bij gemeenten. Wat bedoelen we daarmee?
Bij trainees denk je al gauw aan jongeren die net van school af komen en die het vak nog moeten leren. Het kost behoorlijk wat tijd om ze goed in te werken en te zorgen dat ze de vereiste procedures volgen en een goed verslag en een goede brief maken. Senior trainees kunnen dat al, vanuit hun langjarige werkervaring in zorg en welzijn en bij banken en verzekeringsmaatschappijen. Daarom is er voor hen minder inwerktijd nodig.
De WWZ Academie leidt vooral dames (en een paar heren) op tussen de 40 en 60 jaar, die op zoek zijn naar een baan of een andere baan. Ze hebben een bak aan werk- en levenservaring. Ze zijn gewend om te gaan met automatiseringssystemen en strakke procedures, want ze komen vaak uit de zorg. Daarnaast hebben we een kleine groep cursisten die het roer volledig omgooit. Zij komen van banken en verzekeringsmaatschappijen. Deze dames zijn zo mogelijk nog meer gepokt en gemazeld in automatisering en strenge procedures, want waar is de interne controle groter dan bij banken?
Onze ervaring met de werkervaringsplaatsen bij de gemeenten Alkmaar en Hoorn is dat onze cursisten snel zijn ingewerkt, juist omdat ze al zoveel werkervaring hebben. Er is echt niet enorm veel begeleiding nodig. Ze zijn gewend om zelfstandig te werken. Wij roepen daarom alle gemeenten en bureaus op om te stoppen met de eis van gemeentelijke werkervaring en open te staan voor de frisse en creatieve blik van mensen uit andere beroepen. Zij zijn bij uitstek geschikt om u te helpen met de werkelijke transformatie van het sociale domein en de kijken naar praktische en eenvoudige oplossingen. Zodat u de broodnodige bezuinigingen kunt realiseren.
Hebben jullie ook contact met bureau’s in de omgeving van Eindhoven? Ik heb afgelopen jaar bij jullie de opleiding Sociaal Domein gedaan.
Bij bureau Bender werd gezegd dat ik eerst maar naar een werkervaringsplek moest zoeken maar dat is inderdaad nog niet zo makkelijk.
Mijn eigen gemeente Weert, stond er in principe wel voor open maar heeft geen mensen om me goed te begeleiden. (voelt als een verkapte afwijzing)
Dag Marianne, bureau Bender zou je ook moeten kunnen helpen aan een werkervaringsplaats, maar goed. Als de gemeente Weert ervoor open staat, dan hebben wij wel mogelijkheden om jou te begeleiden. Petra zou dat heel goed kunnen doen en vindt het ook leuk. Ik mail je even.
Ik hoop zo dat het jullie lukt on de gemeentes mee te krijgen. Ik ben zelf werkzoekend maar ondanks mijn basis diploma WMO krijg ik steeds afwijzingen. Reden geen gemeentelijke ervaring van 3 jaar. Ruim 28 jaar werkervaring telt niet mee!
(Betreft Rotterdam en omstreken)
Dan Angelique, hartelijk dank voor je reactie. Geen gemeentelijke ervaring is een bekende afwijzingsgrond, maar zo onredelijk! Wat betekent dat nu eigenlijk, gemeentelijke ervaring? Als je doorvraagt, dan zeggen gemeenten dat je kennis moet hebben van hun automatiseringssysteem (wat per gemeente verschillend is) en dat je kennis moet hebben van gemeentelijke procedures. Beide zijn niet zo moeilijk te regelen. De gemeentelijke procedure heb je in je opleiding gehad. En voor het systeem GWS4All kun je een dag cursus volgen bij het Kenniscentrum Wmo. Wij zijn continu bezig om gemeenten ervan te overtuigen dat ze voor de echte transformatie juist mensen nodig hebben zonder gemeentelijke werkervaring, dat lees je ook in deze blog. Ik hoop dat al het masseren uiteindelijk resultaat oplevert. In ieder geval hebben we drie gemeenten al mee, want die bieden werkervaringsplaatsen voor onze cursisten. We zijn druk bezig om de rest, ook individueel, te bewerken!
Tijdens mijn sollicitatiegesprek met Gemeente Alkmaar kreeg ik de tip om vooral NIET de opleiding GWS4All te gaan doen omdat afdeling WMO in Alkmaar daar nog nauwelijks mee werkt. (gesprek dd 30-08-2019)
Ik bedoel natuurlijk gesprek 30-07-2019
De grap is alleen dat de meeste detacheringsbureaus erom vragen 🙂 En het gaat om kennis van gemeentelijke automatisering.
Dag Anne,
Ik zou graag in contact komen met de dames van het bureau in het oosten van het land. Buiten de gebaande paden denken spreekt mij als oud cursist wel aan! Ik hoor bij uitzendbureaus ook dat ik geen ervaring bij gemeente heb en dat ze me niet inschrijven.
Dag Marion, wat irritant dat ze je niet eens inschrijven! Ik ben nu in gesprek met een bureau dat in het oosten van het land werkt en ga daar zelfs een programma met werkervaringsplaatsen mee opzetten. Wil je mij jouw CV sturen? Dan ga ik kijken wat ze voor je kunnen doen.
Ik ben wmo consulente bij gemeente Meierijstad, en hier is plaats voor een werkervaringsplek. Info via een pb.
Heel hartelijk dank voor je reactie Henriette! Ik heb je inmiddels een pb gestuurd. Zulke leuke reacties op deze blog, het heeft al een aantal werkervaringsplaatsen opgeleverd!
Beste Anne,
Ik hoop van harte dat je oproep aan gemeenten om binnen het Sociaal Domein meer en gemakkelijker seniors in dienst te nemen zijn vruchten afwerpt. Zelf heb ik nog maar weinig serieuze pogingen ondernomen om een baan te vinden als (aankomend) Wmo Consulent, maar mijn eerste ervaringen met enkele recruiters van enkele detacheringsbureaus stemmen mij niet erg optimistisch.
Goed en hoopgevend dat je je hard voor ons maakt!
Met vriendelijke groet,
Toon Sackman
Amsterdam
54 jaar
Dank je wel voor je reactie Toon. We doen ons best en we krijgen als reactie op dit blog al werkervaringsplaatsen aangeboden door gemeenten!