fbpx

Online opleiding Consulent Wmo en jeugdzorg

Deze opleiding leidt je op in de breedte van de Wmo en de Jeugdzorg. Je begint met de opleiding consulent Wmo en je vervolgt daarna met de opleiding tot jeugdconsulent. Hiermee ben jij breed opgeleid en ben je op vele plekken in het sociaal domein inzetbaar, bijvoorbeeld in een van de vele sociale wijkteams die Nederland rijk is.

Start cursus

11 november 2024
inschrijven kan t/m 25 november

Certificaat

bij succesvolle afronding

Studielast

+/- 2-4 uur per les
28 weken | 1 les per week

Niveau

MBO4/HBO

Thuisstudie

E-learning + 2 live bijeenkomsten

Investering

€ 2.997,-

Liever inschrijven voor een andere startdatum? Stuur dan een mail naar supportteam@wwzconsultancy.nl.

Hieronder staan de startdata van het schooljaar 2024/2025:

11 november 2024
13 januari 2025
10 maart 2025
12 mei 2025
Summercourse (1 juli t/m 30 juli 2025)

Uniek in Nederland

De WWZ Academie is het enige scholingsinstituut in Nederland dat deze gecombineerde opleiding aanbiedt tot consulent Wmo en Jeugdzorg, waarmee je kennis opdoet van zowel de Wet maatschappelijke ondersteuning als de Jeugdwet.

Voor de zorgvragers, voor de werkgevers, en voor jezelf is het belangrijk om je zo breed mogelijk te laten scholen binnen het sociaal domein. Voor jezelf is het fijn om zoveel kennis te hebben, omdat dit jou ook meer zelfvertrouwen geeft, en daarmee kun jij je cliënten nóg beter helpen!

Hoe ver wil jij je ontwikkelen?

Kies de opleiding die bij je past

Je kunt de opleiding Wmo en jeugdzorg volgen in drie verschillende varianten, afhankelijk van de ondersteuning die je nodig hebt, en van je financiën. Kijk ook op onze pagina met een overzicht van de financieringsmogelijkheden.

Als je werkzoekend bent, dan kunnen we je na het behalen van je certificaat warm aanbevelen bij de detacheringsbureaus en gemeenten waarmee we samenwerken. Zie hiervoor onze pagina over werkervaringsplaatsen. 

Deze opleidingen zijn geschikt voor iedereen met een MBO+/HBO en werkervaring in zorg/welzijn of andere relevante vakgebieden. Als je wilt werken als jeugdconsulent, houd er dan rekening mee dat de meeste gemeenten en instellingen vragen om een registratie bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. Daarvoor heb je een actuele HBO of WO opleiding nodig met als afstudeerrichting jeugdhulpverlening.

Ervaringen van oud-cursisten

Ik heb inzicht gekregen in de wet- en regelgeving. De opdracht om een sociale kaart te maken bood een eye-opener wat betreft het zorgaanbod. Het onderdeel Creatief denken heeft mij opgeleverd dat ik nu ziet dat er veel meer mogelijk is. Leren om anders naar een situatie te kijken, out of the box te denken deden wij al in de jeugdhulpverlening, maar er is nog zoveel meer mogelijk. Het meest waardevol vond ik de live dagen. Het contact met medestudenten en docenten is toch wel prettig. Het Wmo gedeelte was voor mij helemaal nieuw, dus dat gedeelte was erg interessant. Jeugd was zeker een aanvulling op wat ik al weet, bekeken vanuit een heel ander perspectief.

Sylvia van Haaren

De opleiding Wmo en jeugdzorg van de WWZ Academie is een toegankelijk en brede opleiding voor iedereen die te maken heeft met maatschappelijke ondersteuning. Het is geen droge theoretische opleiding, maar je leert vaardigheden waar je de rest van je leven gebruik van zult maken, en die je ook op andere gebieden zult inzetten. Ik ben aan deze opleiding begonnen met de veronderstelling een heleboel te leren over wetten en regels. Hoewel ik dit zeker heb gedaan, is het vooral het inzicht in mijn eigen geschiedenis en vaardigheden wat mij in de toekomst gaat helpen.

Claudia Jansen-Wagner

Een compacte en leuke opleiding om je kennis flink uit te breiden en vaardigheden aan te leren. De opleiding wordt gestructureerd en stap voor stap aangeboden, zodat je kan groeien in vaardigheden, maar ook inzicht krijgt in wat je nodig hebt om goed als consulent te kunnen werken. Mijn voorkeur ging duidelijk uit naar de modules over Jeugdwet. Ik vond de verschillende video’s leerzaam en het gaf me een goede inkijk in wat er komt kijken bij jeugdhulpverlening. Het leren over de verschillende voorzieningen en wetsbepalingen. Ik heb veel gehad aan de voorbeelden voor het opstellen van indicaties en vervolgindicaties, beschikkingen en de duidelijke manier waarop die werden beschreven en opgebouwd.

Frederiek van Straten

Programma Consulent Wmo en jeugdzorg : 7 modules in 28 weken

2 Livedagen

29 november 2024
21 februari 2025
16 mei 2025

Startopdracht

Onderzoek naar de functie van Wmo consulent en eigen competenties – interview met Wmo consulent, eigen reflectie op basiscompetenties en verslag daarover schrijven

Leerdoelen

Je weet hoe het beroep van een Wmo consulent eruit ziet. Je kent je eigen competenties. Je kent ook de voor een Wmo consulent benodigde basiscompetenties. Je weet aan welke competenties waar je nog moet werken.

Module 1

Algemene kennis van de basis regelgeving

Leerdoelen

Je kent de de wet- en regelgeving in het kader van de Wmo.

WEEK 1   Inleiding in de Wmo
WEEK 2   De wet en het uitvoeringsbesluit
WEEK 3   Lokale regelgeving
WEEK 4   Van vraag tot maatwerkvoorziening

Module 2

Creatief en breed leren denken

Leerdoelen

Je kunt de methodieken van creatief denken toepassen in jouw werk.

WEEK 5   De basis van creatief denken en hoe je het toepast in je werk
WEEK 6   Creatieve vaardigheden om anders te denken
WEEK 7   Denktechnieken voor nieuwe oplossingen
WEEK 8   Mindmappen als werktool om nieuwe kansen en verbindingen te zien

Live dag

Praktijk

Je krijgt een uitnodiging voor de verplichte live praktijkdag, waar je oefent met gesprekstechnieken en de stappen van creatief denken. Een waardevolle dag waar je heel veel leert en andere cursisten ontmoet!

Module 3

Een gedegen kennis van algemene voorzieningen en hoe je deze toepast

Leerdoelen

Je kent de doelgroepen in de Wmo. Je weet welke sociale netwerkstrategieën er zijn en kunt deze toepassen. Je kent de sociale kaart van haar gemeente en weet hoe jij daarin zowel de maatwerkvoorzieningen als de algemene voorzieningen kan vinden. Ook ken jij de aan de Wmo aanpalende wetgeving, de wettelijke voorliggende voorzieningen.

WEEK 9    Doelgroepen in de Wmo
WEEK 10  Sociale netwerk strategieën
WEEK 11  Algemene voorzieningen en de sociale kaart
WEEK 12  Aanpalende wetgeving: Wlz, Zvw, Participatiewet, leerlingenvervoer e.d.

Module 4

Het geleerde toepassen

Leerdoelen

Je kent de praktijk van de Wmo. Je kunt een melding afhandelen en een indicatie stellen. Je bent in staat om verslagen en beschikkingen te schrijven. Ook kan jij nazorg verlenen. Je weet hoe jij kunt samenwerken met je collega’s in de wijk.

WEEK 13  Wat doe je na een melding en hoe stel je een indicatie?
WEEK 14  Hoe maak je een verslag?
WEEK 15  Beschikking maken en uitwisseling van gegevens
WEEK 16  Nazorg, samenwerking en casusregie

Live dag

Praktijk

Tijdens deze tweede live dag ga je nog dieper in op gesprekstechnieken. Vooral met de reflectie op hoe jij zelf overkomt in het gesprek vanuit wie jij zelf bent als persoon.

Module 5

Algemene kennis
regelgeving Jeugdwet

Leerdoelen

Je kent de verantwoordelijkheden van gemeenten en de wet- en regelgeving in het kader van de Jeugdwet. Ook weet je welke thema’s er spelen in het kader van de Jeugdwet.

WEEK 17 De Jeugdwet onder gemeentelijke
verantwoordelijkheid
WEEK 18 De Jeugdwet in de praktijk
WEEK 19 Wet- en regelgeving Jeugdwet
WEEK 20 Thema’s in de Jeugdwet

Module 6

Een gedegen kennis van
algemene voorzieningen
en hoe je deze toepast

Leerdoelen

Je kent de doelgroepen in de Jeugdwet. Je weet wat sociale netwerkversterking is en kan dit toepassen. Je weet welke jeugdzorgvoorzieningen vrij toegankelijk zijn en voor welke een indicatie nodig is.

WEEK 21 Doelgroepen in de Jeugdwet
WEEK 22 Sociale Netwerkversterking
WEEK 23 Vrij toegankelijke voorzieningen
WEEK 24 Individuele voorzieningen

Module 7

Het geleerde toepassen
aan de hand van een
familiecasus

Leerdoelen

Je kent de praktijk van de Jeugdwet. Je kunt een melding afhandelen, een indicatie stellen en een zaak afsluiten. Je kunt samen met het gezin een gezinsplan schrijven en weet hoe je vervolgens de zorgcoördinatie moet uitvoeren samen met collega’s in de wijk. Je bent in staat om beschikkingen te schrijven. Je kent de waarden, normen en dilemma’s die je in de jeugdzorg kunt tegenkomen. Je kunt gesprekken voeren met cliënten en collega’s en daarbij reflecteren op je eigen handelen.

WEEK 25 Proces van aanmelden tot afsluiten
WEEK 26 Gezinsplan en zorgcoördinatie
WEEK 27 Maken van een beschikking
WEEK 28 Waarden, normen en dilemma’s

Bonusmateriaal

 

Een gastcollege over eenzaamheid door Jeanette Rijks, erkend eenzaamheidsdeskundige.

Een complete uitleg over zelfredzaamheidmatrix

Extra les over het keukentafelgesprek.

Luister en kijk hier naar het verhaal van Richard

Na jaren in de logistiek op Schiphol te hebben gewerkt heeft Richard deelgenomen aan de opleiding Wmo en Jeugdzorg (voorheen consulent sociaal domein) van de WWZ Academie. Tegelijkertijd werkte hij als vrijwilliger bij een sociaal wijkteam in Zaanstad. Vandaaruit werd hij gevraagd om te komen werken bij het gebiedsteam in Amsterdam Oost.

Wat is nu je volgende stap?

Ben je na het lezen van alle informatie op deze pagina enthousiast geworden en wil je een volgende stap zetten? Dan zijn dit je mogelijkheden:

Plan een gratis en vrijblijvend studieadviesgesprek

Onze studieadviseurs beantwoorden graag al je vragen.

of:

Meld je direct aan voor de online Opleiding Wmo consulent en jeugdzorg

Weet je genoeg en wil je je direct aanmelden? Dat kan! Je kunt je aanmelding en betaling direct online regelen via onze website.

of:

Wil je meer persoonlijke begeleiding?

Die mogelijkheid hebben we ook. Doe dan mee met het jaarprogramma Sociaal Domein compleet. 

Financieringsmogelijkheden

Er zijn verschillende mogelijkheden om je opleiding te financieren. Vraag een subsidie aan, laat je werkgever of het UWV betalen, of betaal in termijnen.

Lees meer over financieringsmogelijkheden

Geaccrediteerde opleiding

✔ NRTO keurmerk
✔ CRKBO registratie
✔ Register WMO Consulenten Nederland
✔ Stichting Kwaliteitsregister Jeugd 149 PE punten
✔ Registerplein 158 PE punten

Alle genoemde prijzen zijn vrijgesteld van BTW. Op deze online opleiding zijn algemene voorwaarden van toepassing.

Voor online producten geldt een herroepingsrecht van 14 dagen, zolang de opleiding nog niet is gestart. WWZ Academie is lid van de NRTO Geschillencommissie