fbpx

Veelgestelde vragen

We hebben hieronder verschillende vragen voor je samengebracht onder 4 kopjes:

 

  1. Over de opleidingen
  2. Werk vinden
  3. Werken in het sociaal domein
  4. Financiering

Staat je vraag er niet tussen?

Over de opleidingen

Welk opleidingsniveau heb je nodig voor de opleidingen?

Voor de meeste opleidingen vragen we minimaal MBO4. Voor de opleiding Wmo consulent Frontoffice is MBO3 voldoende.

Hoe combineer ik een studie met een baan?

Veel van onze cursisten hebben hun opleiding afgerond naast een baan, dus het is goed te doen. Het voordeel van onze opleidingen is dat die allemaal online te volgen zijn. Je kunt studeren in je eigen tijd.

Ik ben al zo lang uit de schoolbanken. Kan ik de opleiding dan wel volgen?

Natuurlijk zul je even moeten wennen, maar zoveel andere mensen hebben ook de opleiding afgemaakt, dus waarom jij niet? En als je hulp nodig hebt, dan helpen wij je verder.

Met welke opleiding kan ik het beste beginnen?

De meeste cursisten starten met de opleiding Wmo consulent, maar in principe maakt het niet zoveel uit. Je kunt ook eerst starten met Jeugdconsulent en daarna Wmo consulent, dat geeft jou een brede kennis over het sociaal domein. Wil je weten hoe online leren bevalt? Dan kun je ook eerst starten met een van de korte cursussen die jou vervolgens een vrijstelling bieden voor de langere opleidingen.

Waar is de opleiding?

De opleiding is online, dus er is geen fysiek gebouw waar je naartoe gaat. Je leert vanuit huis, je hoeft dus niet te reizen!

Waar is de live dag?

In een aantal opleidingen zijn ook live dagen opgenomen. Die vinden plaats in het midden van het land, meestal in Amersfoort of Nieuwegein.

Op welke dagen zijn de live dagen en de online webinars?

De live dagen zijn altijd op een vrijdag. Bij de start van je opleiding krijg je bericht waar en wanneer de live dag is. De online webinars worden per opleiding gepland en vinden altijd ’s avonds plaats.

Op welke dagen moet ik leren?

Dat mag je helemaal zelf bepalen. Dat is nu juist het voordeel van een online opleiding: je kunt studeren wanneer je wilt, waar je wilt.

Moet ik extra betalen voor het studiemateriaal?

Nee dat is zonder extra kosten binnen de online leeromgeving beschikbaar. Je kunt het materiaal ook downloaden (de filmpjes niet). Desgewenst kun je aanvullend boeken en een card deck bijbestellen. Zie hiervoor onze webshop.

Hoe lang duren de lessen en hoeveel tijd heb ik nodig?

De lessen zelf duren maximaal 30 min. Per les heb je een totale studielast van circa twee tot vier uur voor het bestuderen van de filmpjes en het maken van (huiswerk)opdrachten. Dat is afhankelijk van de aard van de les, maar ook van hoeveel tijd je er zelf voor nodig hebt.

Kan ik de opleiding sneller doen?

Als je echt voldoende tijd hebt om de opleiding versneld te kunnen doen, bijvoorbeeld als je werkzoekend bent, dan kun je aan ons vragen om de leeromgeving helemaal open te zetten zodat je in je eigen tempo kunt werken. Doe dat alleen als je zeker weet dat je genoeg tijd hebt, want wij hebben ervaren dat dit niet altijd goed werkt als je geen wekelijkse lesmails krijgt.

Kan ik vanaf les 1 alle lessen inzien?

Nee je krijgt 1 les per week, tijdens de Summercourse 2 lessen per week. Zo kun je goed focussen per onderwerp, anders wordt het teveel om te behappen.

Krijg ik ook feedback?

De eerste module met kennislessen wordt afgesloten met een multiple choice zelftest waarbij je direct de uitslag ziet. De tweede module, Creatief Denken, bevat 1 opdracht die je instuurt. Vanaf de derde module maak je praktijkopdrachten. De opdrachten stuur je ons per e-mail. Petra en Anja beoordelen die binnen een week.

Is er ook contact tussen de deelnemers?

Ja, dat gebeurt via een besloten Facebook studiegroep en live bijeenkomsten. Zelf zijn wij ook aanwezig in de Facebook groepen om indien nodig vragen te beantwoorden. Als je het Halfjaarprogramma Wmo consulent Plus of het Jaarprogramma Sociaal Domein Compleet volgt, dan is er na iedere module een live vraag- en antwoord webinar of een live bijeenkomst met jouw studiegroep.

Kan ik vrijstelling krijgen voor onderdelen?

Ja, dat kan alleen als je één of meerdere van onze korte cursussen hebt gevolgd. Kijk hiervoor op https://www.wmotraining.nl/korte-cursus/. Heb je certificaten van andere opleidingen, dan beoordelen wij of die voldoende zijn voor een vrijstelling.

Krijg je een certificaat na deze opleiding?

Ja je krijgt een certificaat als je alle opdrachten met een voldoende hebt afgerond. De WWZ Academie heeft het NRTO Keurmerk van de Nederlandse Raad van Training en Opleiding en is geregistreerd bij CRKBO. De opleidingen zelf zijn geaccrediteerd bij Registerplein en de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd.

Werk vinden

Ik heb alleen een MBO opleiding. Kan ik dan wel een baan vinden in het sociaal domein?

Ja dat kan zeker! Vanaf niveau MBO 4 kun je alle opleidingen van de WWZ academie volgen, en de baan vinden die je wilt. Als je MBO 3 hebt, dan is de baan Wmo consulent Frontoffice echt wat voor jou. Op deze pagina lees je alles over deze opleiding.

Ik heb een MBO opleiding maar ik weet dat ik een HBO werk- denk niveau heb. Hoe overtuig ik een gemeente hiervan?

Dit kun je aantonen met je werkervaring en opleidingen en cursussen die je gedaan hebt. Vermeld dit duidelijk op je CV.

Telt werkervaring voor de gemeente ook als HBO denkniveau?

Dat telt alleen mee als je aantoonbaar werkervaring hebt opgedaan op HBO niveau.

Hoe zijn de baankansen van een Wmo- of jeugdconsulent?

Er is een grote vraag naar Wmo- en jeugdconsulenten in Nederland. Ouderen en mensen met beperkingen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Dat betekent dat het aantal aanvragen om ondersteuning bij de gemeenten blijft stijgen. Gemeenten en detacheringsbureaus benaderen ons regelmatig voor kandidaten.

Hoe kan ik een baan vinden, als gemeenten vragen om gemeentelijke werkervaring, en ik dat niet heb?

Als één van de weinige opleidingsinstituten ondersteunen wij je als jij op zoek bent naar werk. Lees bijvoorbeeld over onze werkervaringsplaatsen. Wij zien dat het steeds makkelijker wordt voor zij-instromers om te gaan werken bij gemeenten. Dat komt omdat het voor gemeenten steeds moeilijker wordt om ervaren krachten te vinden. Daarom organiseren gemeenten en detacheringsbureaus vaak traineeships waarvoor ze de WWZ Academie benaderen voor kandidaten.

Hoe krijg ik een baangarantie?

Geen enkel opleidingsinstituut kan jou een baangarantie geven. We kunnen jou actief ondersteunen met het optimaliseren van je sollicitatievaardigheden en je in contact brengen met ons netwerk, maar uiteindelijk zul je altijd jezelf moeten presenteren.

Hebben jullie contacten bij de gemeenten?

Ja wij hebben contacten bij verschillende gemeenten in het westen en in het oosten van het land. Daarnaast hebben wij een groot netwerk van detacheringsbureaus.

Verzorgen jullie ook een stage?

Nee wij kunnen en willen geen stages regelen. Het beste is dat je zelf op zoek gaat naar mogelijkheden van stages binnen je netwerk of gaat praten bij een instelling voor maatschappelijk werk, sociaal raadslieden, een welzijnsinstelling, een stichting Welzijn Ouderen of een organisatie voor onafhankelijke cliëntondersteuning zoals MEE. Wij hebben ervaren dat je op die manier de meeste kansen hebt. Als je de opleiding hebt afgerond en je hebt laten zien dat je je echt hebt ingezet en de opdrachten echt goed hebt gemaakt, dan kunnen we je voorstellen bij de gemeenten en detacheringsbureaus waarmee wij samenwerken.

Hoe kan ik werkervaring opdoen?

Een werkervaringsplaats is een goede manier om werkervaring op te doen. Daar kunnen we je bij helpen. Wij werken samen met verschillende detacheringsbureaus en gemeenten, waar we je mee in contact kunnen brengen. Zie ook onze pagina over werkervaringsplaatsen.

We kunnen je daar echter alleen voorstellen als:

  • Je de opleiding hebt afgerond.
  • Je hebt laten zien dat je echt je best hebt gedaan tijdens de opleiding.
  • Je de opdrachten goed hebt gemaakt en daarbij hebt laten zien dat je bereid bent om je echt in te zetten.

Werken in het sociaal domein

Wat doet een WMO consulent precies?

Bekijk de verschillende video’s op de website, dan krijg je daar een goed beeld van. Of neem contact op met onze studieadviseurs, die kunnen je daar ook alles over vertellen.

Ik wil graag mensen helpen, betekenis geven, hoe word ik WMO consulent?

Volg een opleiding bij de WWZ Academie, laat zien dat je gemotiveerd bent en dan kunnen wij je verder helpen!

Ik wil graag ouders en kinderen helpen. Hoe word ik Jeugdconsulent?

Voor het vak van jeugdconsulent wordt vaak gevraagd om een SKJ accreditatie. Het beste is dan ook als je een HBO opleiding SPH hebt gevolgd, dan kun je de basisaccreditatie aanvragen via www.skjeugd.nl. Met de opleiding Jeugdconsulent krijg je hiervoor de aanvullende accreditatie. Met de opleiding SPH, psychologie en pedagogie heb je goede mogelijkheden om jeugdconsulent te worden. Als je de opleiding Jeugdconsulent volgt als aanvulling op de opleiding Wmo consulent, dan heb je brede kennis over het hele werkveld waar gemeenten en sociale wijkteams heel blij mee zijn!

Wil ik Wmo consulent worden, of toch iets anders?

Dat is een goede vraag. Daar kan onze studieadviseur je uitstekend mee helpen. Zij kijkt samen met jou of je CV een goede kans biedt op jouw droombaan in het sociaal domein, welke opleiding je het beste kunt volgen, en hoe je de opleiding kunt financieren.

Ben ik niet te oud om dit werk te doen?

Je bent nooit te oud om in het sociaal domein te werken. Hier is levenservaring juist een voordeel, en zeker geen nadeel!

Zal ik voor een detacheerder gaan werken?

Detacheerders hebben een groot netwerk door heel Nederland. Met het werken via een detacheerder doe je veel relevante werkervaring op en heb je goede mogelijkheden om op gegeven moment bij een van hun klanten een vaste baan te krijgen. Je krijgt vaak een leaseauto, computer en telefoon, maar houd rekening met reistijden van in ieder geval een uur vanaf jouw woonplaats.

Financiering

Kan ik in termijnen betalen?

Ja dat kan, met een opslag van € 150 voor extra administratiekosten en debiteurenrisico. Kijk voor meer informatie op https://www.wmotraining.nl/termijnbetaling/ 

Kan ik mijn werkgever de opleiding ook laten betalen?

Als je werkgever de opleiding betaalt, geef dat aan bij de aanmelding en dan sturen wij de factuur naar je werkgever. Daarvoor hebben we wel de gegevens nodig die jouw werkgever van ons wil hebben, zoals het inkoopnummer en het grootboeknummer en andere gegevens. Op de pagina over financieringsmogelijkheden lees je meer informatie.

Zijn er financieringsmogelijkheden om mijn opleiding te betalen?

Ja, lees over alle mogelijkheden op de pagina over finacieringsmogelijkheden

Staat je vraag er niet tussen?

 

Wil je weten of een baan in het sociaal domein iets voor jou is?

Doe de test!

Na de uitslag krijg je een serie mails die jou helpen om de beste opleiding te zoeken, waarmee jij jouw droombaan vindt in het sociaal domein. Uiteraard kun je je altijd weer afmelden voor de mails, je zit nergens aan vast.

Ik geef toestemming om mij de maandelijkse tips & tricks over sociaal domein toe te sturen
Ik geef toestemming om gegevens te verwerken, zoals omschreven in de privacyverklaring. Lees hier ons privacyreglement