fbpx

Een Buurtcirkel bestaat uit negen tot twaalf mensen die met elkaar in de wijk wonen en elkaar ondersteunen en inspireren. Het vergroot de zelfredzaamheid en is geschikt voor iedereen met een ondersteuningsvraag. Ook mensen met een beperking zitten in Buurtcirkel. Zo ontdekken zij onder andere dat je ook hulp aan buurtbewoners kunt vragen.

Voor wie?
Buurtcirkel is er voor iedereen met een ondersteuningsvraag, groot of klein. Het is vooral belangrijk dat mensen zin hebben om mee te doen, dat ze meer mensen wilt leren kennen en dat ze bereid bent om andere mensen uit de Buurtcirkel te helpen. Mensen die misschien net als zijzelf ook wel eens wat ondersteuning kunnen gebruiken.

De deelnemers aan Buurtcirkel komen één keer in de week samen. De deelnemers worden ondersteund door een Buurtcirkelcoach en een vrijwilliger. Ze wisselen hun ervaringen uit. Wat hebben ze meegemaakt? Wat vinden ze ingewikkeld? Waar zijn ze goed in? Mensen kunnen elkaar zo aanvullen en versterken.’

Elkaar helpen
Liever niet alleen naar de tandarts of dokter? Dan is er vast wel iemand uit de Buurtcirkel die mee wil gaan. Misschien is iemand  een kei in de administratie doen. Daar kan iemand anders mee geholpen zijn. En natuurlijk kunnen mensen samen leuke dingen doen. Af en toe samen koken, sporten of een lange wandeling maken. Heeft iemand een vraag of een probleem? Dan weet iemand uit de Buurtcirkel misschien het antwoord wel.

Een basis waar mensen op terug kunnen vallen
Niet iedereen heeft een stevige basis om op te kunnen bouwen. Sommige mensen zijn erg afhankelijk van zorg. Of ze weten niet goed hoe ze gebruik kunnen maken van de hulp van anderen. Met Buurtcirkel werken ze aan een stevige basis waar ze op terug kunnen vallen. Ook leren ze dingen weer zelf te doen. Ze krijgen vanuit de Buurtcirkeldeelnemers waardering. Dat stimuleert ze om zich te ontwikkelen waardoor hun zelfvertrouwen groeit.

Lees hier meer over het kennisplein gehandicapten sector.