Verzekeraars verwijzen slachtoffers met letselschade soms ‘dwingend’ door naar gemeenten. Minister De Jonge (Volksgezondheid, CDA) weet dat dit gebeurt, maar dit is volgens hem ‘niet in overeenstemming met het recht’. Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente om de kosten te verhalen op de verzekeraar als die had kunnen vergoeden.
Ondersteuning
‘Een verzekeraar van de aansprakelijke partij mag niet van een slachtoffer verlangen dat hij zich eerst tot de gemeente wendt voor een beroep op ondersteuning via de Wet maatschappelijke ondersteuning’ (Wmo), schrijft De Jonge in antwoord op de Kamervragen.
Niet standaard verwijzen
Het slachtoffer heeft de vrijheid om te kiezen tussen gemeente en verzekeraar. Als het slachtoffer besluit dat de publieke voorzieningen het beste voor hem zijn, mag hij deze mogelijkheid benutten. Gemeenten mogen een slachtoffer niet weigeren en naar de aansprakelijkheidsverzekeraar doorverwijzen, maar verzekeraars mogen ook niet standaard verwijzen naar de Wmo.
Bepaalde voorzieningen
‘In de praktijk zal de verzekeraar soms wel wijzen op specifieke mogelijkheden bij de gemeente’, schrijft de minister. ‘Gedacht kan worden aan bepaalde voorzieningen die alleen een gemeente kan bieden zoals een invalidenkaart of een urgentieverklaring voor een andere woning.’
Lees hier het hele artikel.
Recente reacties